Якщо вірити мудрому французькому прислів'ю, то хороша каструля є запорукою гарного обіду. З цим посперечатися не можна, адже смак приготовленої їжі безпосередньо залежить від якості посуду. Однак наші господарки якщо хочуть купити посуд в Києві, то більше грунтуються на привабливому зовнішньому вигляді і потрібному розмірі. Це, звичайно, теж важливо, але другорядно, і ставити в основу потрібно дещо інші принципи.
У цій статті ми детально розповімо про всі підводні камені, які потрібно знати перед покупкою каструлі та сковороди. Дотримуючись наших рекомендацій, посуд для кухні додому або в подарунок завжди буде безпомилковою покупкою.

Як вибрати "правильну" каструлю з нержавіючої сталі

Упаковка якісного посуду для кухні містить у собі інформацію про тип і назву сталі, з якої кухонне начиння виготовлено. Якщо такої інформації немає, то від такої "каструлі в мішку" краще відмовитись.
Найнетоксичнішим і найбезпечнішим матеріалом для приготування їжі на сьогоднішній день, експерти вважають медичну сталь 18/10. Йдеться про нейтральний до продуктів матеріал, який ніяк не впливає на смак їжі.

Погляньмо на дно

Як правило, для сучасних каструль характерна багатошарова потовщена основа (не менше 5 мм). Посуд через це додає у вазі і по його масі можна робити висновки про характер дна. Якщо в каструлі товсте дно, це позитивно позначається на швидкості створення страв і довговічності каструлі. У такої основи відсутні повітряні внутрішні порожнини, що призводять до руйнування та відшарування посуду для кухні. Наприклад, каструлі від таких провідних ліній як Біол мають дно 5-5,5 мм з алюмінієвим прошарком, що прискорює процес готування і забезпечує рівномірний прогрів.
У сумлінних виробників товщина дна вказана на коробці каструлі.

Про ручки

Ручки – один із найважливіших елементів каструлі, адже вони впливають на рівень комфорту, який господині "подарує" посуд. Якщо йдеться про металеві ручки, то щоб зняти каструлю з плити знадобляться прихватки. Втім, можна обійтися без них, якщо конструкції мають силіконові вставки або повністю виконані з силікону. Силікон убереже господарку від опіків.

Про приємні дрібниці

Про дрібниці у справі покупки посуду, звичайно, можна і не говорити, але ж саме ці дрібниці роблять використання сковороди або каструлі максимально зручним і комфортним. Серед таких деталей: позначки літражу, отвори та носики для зливу рідини та виходу пари, наявність аксесуарів (підставка під гарячий посуд тощо).

Ознаки "адекватної" сковороди
Вага

У важкої сковорідки товсті стіни, а це говорить про більш рівномірне прогрівання. Обираючи за цим критерієм сковороду, важливо орієнтуватися не тільки на свої фізичні здібності тягати важкий посуд, а й на вигляд плити. Якщо йдеться про електричну плиту старого формату (але не склокерамічну плиту), то сенсу купувати "вагомий" посуд немає. Справа в тому, що нагріватися вона буде довше, тому швидко готувати страви не вдасться.

Про матеріал

Сьогодні на ринку представлена ​​величезна кількість сковорідок різних типів: сковороди алюмінієві, з нержавіючої сталі, титанові, чавунні і так далі. У кожного типу є свої мінуси та плюси.
Так, чавун не вступає з їжею в реакцію, добре тримає температуру та не деформується. Чавунна сковорода повільно нагрівається, але при цьому довго остигає. Серед її серйозних недоліків варто відзначити велику вагу, адже далеко не кожній господині під силу утримувати її в руках.
Посуд з титану за своїми якостями схожий на чавун. Головний мінус такого посуду – вміст домішок нікелю, що є причиною окислення. Нікель – найсильніший алерген і може спричинити появу дерматозу. Їсти щодня їжу, приготовлену на титановій сковороді, не рекомендується.
Посуд із нержавіючої сталі за доступною ціною, проте його вкрай не рекомендується нагрівати без масла, жиру або продуктів, інакше метал набуде синіх або зелених плям. Сковороди з алюмінію швидко гріються і не здаються в руках важкими.
Сучасні алюмінієві сковороди, як правило, роблять із спеціальним антипригарним покриттям. Звичайно, сковорідкам з чавуну рівних немає, але користуватися ними через їх вагу можуть тільки підготовлені і фізично міцні жінки. Посуд з литого алюмінію – чудова альтернатива посуду чавунному. Для виробництва сковорідок литий алюміній сьогодні вважається одним із найкращих матеріалів. Він характеризується надійністю та високою теплопровідністю.

Про покриття

Найбільшого поширення набули сьогодні керамічне та стандартне антипригарне покриття. Ці види покриття дають можливість готувати без використання олії – їжа при цьому не пригорає. Варто зазначити, що керамічне покриття є більш екологічним, оскільки в ньому не міститься шкідливих хімічних кислот PTFE/PFOA. Стандартне антипригарне покриття такі кислоти в собі, на жаль, містить.
Мало кому відомо, але просте антипригарне покриття не рекомендується використовувати для сучасних електричних плит. Вони мають дуже високу температуру: у пік готування вона може перейти позначку за 200 градусів, а цьому покриттю дана температура протипоказана. Керамічна сковорода вимагає дбайливого догляду, оскільки вона схильна до сколів. Якщо керамічну сковороду поставити після приготування під холодну воду, то наступною її "станцією" буде відро для сміття, оскільки предмет буде безнадійно зіпсований.

Заглянемо на дно

Товщина дна сковороди повинна становити щонайменше 2 мм. Часто сковорода перегрівається і згодом деформується, а якщо йдеться про тонкий тефлон, то не виключена поява навіть тріщин. Не забувайте звертати увагу на значки-наклейки: на них міститься важлива інформація про те, для яких типів плит сковорода оптимальна, а для яких не підходить.
Якщо у вас склокерамічна варильна панель, то товщина дна посуду повинна становити не менше 3 мм. Дешева сковорода, товщина дна у якої становить 2 мм і менше, після приготування на такій панелі буде зіпсована внаслідок високого опору поверхонь. Якщо йдеться про газову плиту, то перевагу краще надавати сковородам, зовнішня частина яких нерівна. Спеціальні насічки знижують можливі деформації та покращують нагрівання.

Ручки

Сьогодні все більше господарок надають перевагу прорезиненим ручкам soft-touch. Такі ручки без ковзання надійно фіксуються у долоні. Купуючи, обов'язково візьміть в руку сковороду і подивіться, чи зручно вам її тримати.
Є сковороди із додатковою ручкою, яка може відстібатися. Посуд з такою ручкою легко поміщати в духовку і діставати назад.
Вдалих вам покупок!