Можна бути неймовірно гарною господинею, знати тисячі смачних рецептів і варити борщі за півгодини, але який у цьому сенс, якщо звичайна яєчня у вас пригорає і прилипає до сковороди?

Краса та смак страв безпосередньо залежать від тієї сковороди, на якій вони приготовані, тому варто звернути увагу на те, яка ж стоїть на вашій кухні.

Які бувають сковорідки

Старі бабусині сковороди з чавуну або новомодні з інноваційним антипригарним покриттям - на кожен товар знайдеться свій купець.

Сковорідка з антипригарним покриттям:

  • Тефлон (легкі, недорогі і можна готувати майже без масла, але в той же час небезпечні при великому нагріванні (вище 200 градусів) - можуть виділяти канцерогени, недовговічні);
  • Кераміка (не виділяють шкідливих газів і можна розігрівати до 450 градусів, вимагають невеликої кількості масла для смаження або тушкування, відносно легкі по вазі. З мінусів - бояться механічних пошкоджень і не миються в посудомийці, прослужать вам до двох років);
  • Мармур (повільно остигає, стійкий до високих температур, а виробники кажуть, що такий агрегат зможе прослужити вам до 25 років. Мінуси тут у дешевої лінійки більш відчутні, тому варто обирати мармурові сковорідки з покриттям від трьох шарів);
  • Нанокомпозит - титан, граніт або діамантове покриття (для готування потребують мало масла, розігрівають рівномірно і дуже міцні, тобто не бояться вилок, залізних лопаток і тому подібного. Їх недолік в тому, що вони одні з найдорожчих).

Сковороди без спеціального антипригарного покриття:

  • З нержавійки (має великий термін експлуатації, не боїться залізних лопаток і, як кажуть професіонали, найкраще зберігає смак продуктів. А ось головний недолік - антипригарних властивостей у неї немає);
  • Мідна сковорода (найчастіше на них роблять покриття з нержавійки, що робить її схожою на попередній вид. Вона більше підійде професіоналам, так як має особливості готування. Це одночасно і плюс і мінус для середньостатистичної людини);
  • Алюміній (низька ціна, швидкий розігрів і легкість - це ті причини, через які люди обирають такий вид, але є у неї і мінуси - алюміній легко деформується, не антипригарний (а сковорідки з додатковим тефлоновим покриттям - небезпечні) і дуже чутливий до кислот і лугу, тобто лимон в приготуванні використовувати не можна);
  • Чавун (ну це лідер в рейтингу довговічності, практичності і безпеки. У чавунних сковорідках можна навіть запікати пироги в духовці. Але є у таого агрегату і мінуси - вона важка і вимагає спеціального догляду).