Як вибрати підлоговий плінтус? З якого матеріалу купити? Як підібрати колір та розмір? – ці питання стають актуальними щоразу, коли ремонт квартири підходить до свого завершення.
Насамперед плінтус необхідно підбирати в залежності від матеріалу та кольору підлогового покриття. Також не слід забувати про колір стін, під які плінтус теж повинен підходити та гармонійно вписуватися в інтер'єр квартири.

Давайте розберемося, який плінтус краще підійде для певного підлогового покриття:

  • для лінолеуму підійде пластиковий плінтус;
  • для ламінату, паркету, паркетної дошки або дерев'яної підлоги найкраще підійде натуральний дерев'яний або пластиковий плінтус із відповідною текстурою дерева. Можна підібрати і ламінований плінтус.

Кожен інтер'єр квартири слід розглядати індивідуально. Наприклад, в одній квартирі темний плінтус підійде до світлої підлоги і буде виглядати дуже красиво, а в іншій квартирі, з таким же кольоровим оформленням підлоги, темний плінтус не підійде під шпалери. І таких випадків багато.
Ви повинні звернути увагу та визначитися з такими основними характеристиками як висота, ширина, колір та матеріал плінтуса.
І ще кілька порад щодо вибору плінтуса підлогового: якщо стелі високі, то плінтус не повинен бути вузьким. А ось у низькостельових квартирах більш гармонійно виглядає саме вузький плінтус.
До питання «як вибрати плінтус» слід перерахувати деякі переваги та недоліки дерев'яного і пластикового плінтуса, які допоможуть вам.

Матеріал

Дерев'яний плінтус виготовлений із натурального дерева різних порід.
Пластиковий плінтус виготовляється із спіненого ПВХ – матеріал, з якого роблять лінолеум тощо.

Колір

Дерев'яний плінтус виготовляється з різних порід дерева, тому структура малюнку натуральна, неповторна і різноманітна.
Колір пластикового плінтуса в порівнянні з дерев'яним просто безмежний і може набувати будь-якого кольору та відтінку.

Практичність

Під дерев'яним плінтусом не можна прокласти кабель, а під пластиковим плінтусом можна сховати всю проводку. Також пластиковий плінтус має м'яку кромку та може легко приховати нерівності стіни.

Догляд

Дерев'яний плінтус звичайно виглядає набагато красивішим і багатшим за пластиковий, але й ціна відповідна – мінімум у кілька разів дорожча за пластиковий.
Дерево обов'язково потребує захисту та дбайливої ​​експлуатації. Дерев'яний плінтус покривають лаком або фарбою – це захищає його від вицвітання та набухання. Фактурний плінтус з часом забивається брудом і потребує ретельного миття.
Пластиковий плінтус у догляді дуже простий і не боїться вологи. Такий вид плінтуса не потрібно фарбувати або покривати лаком (якщо ви цього не хочете, звичайно), він не боїться мокрої ганчірки та миючих засобів.
Частково відповісти на питання "як вибрати плінтус" можна, але для кожного покриття та інтер'єру квартири ця відповідь буде різною – вирішувати вам! :)