Настала весна, а це означає, що настав робочий сезон для всіх дачників та городників. Відразу виникає безліч питань, серед яких:

Який шланг для поливу використати?

Щоб розібратися, ми детально розповімо, які є шланги для поливу і що слід врахувати при виборі та купівлі поливальних шлангів та систем. 
Шланг для поливу підключається до насоса або безпосередньо до водопроводу. Матеріал шлангів зазвичай ПВХ – вони зручні, гнучкі та легкі у використанні. Саме такі шланги мають найвищий попит. Для зручності, до них можна приєднати поливальний пістолет.
Зверніть увагу, що майже всі шланги мають багатошарову структуру. Найпоширенішим є тришаровий шланг для поливу – він складається із зовнішнього кожуха, армуючого прошарку та внутрішнього шару.

 

Що робити, якщо потрібно скористатися шлангом за низьких температур?

Таке під силу (без шкоди) лише шлангам із підвищеною стійкістю до знижених температур, адже звичайний садовий шланг згодом втрачає еластичність та міцність. Навіть якщо ви не використовуєте шланг при низьких температурах, важлива морозостійкість, оскільки зберігаються вони найчастіше в приміщенні, що не опалюється. Якщо його використовувати для гарячої води – це також загроза шлангу. При виборі обов'язково враховуйте максимальну та мінімальну температуру, виходячи з вашого індивідуального використання (найчастіше це температури від +60°С до -20°С).

Діаметр шлангу для поливу варто вибирати, орієнтуючись на швидкість та тиск води. Якщо діаметр великий – тиск може зменшуватися, якщо маленький – буде низька продуктивність. Перед покупкою необхідно дізнатися про приблизну витрату і тиск води, область застосування. Стандартні діаметри шлангу можуть бути ¾", ½", 1". Якщо необхідні інші розміри, то можна придбати перехідник.

 

У середньому термін придатності шлангу становить 5 років

При використанні садовий шланг для поливу гнеться, треться об різні поверхні, твердне або стає еластичним. Насамперед страждає кожух – зовнішній шар шлангу. Тому, якщо ви хочете, щоб поливальний шланг служив довго, при експлуатації необхідно акуратно поводитися з верхнім шаром шлангу. Термін служби можна продовжити, якщо знизити зовнішні пошкодження – придбати шланг із захистом від УФ-променів та спеціальну котушку для нього, а в холодні пори року зберігати у порівняно теплому приміщенні.
У процесі використання варто уникати заламування шлангу, адже це призводить до пошкодження шарів та швидкого зносу. Щоб шланги максимально не заламувалися, виробники додають армуючий шар.

 

 

Армований шланг – це садовий шланг, між шарами якого розміщений армуючий шар із поліамідної нитки

Зверніть увагу, що прозорий шланг при постійній волозі та перебуванні на сонці може покритися водоростями всередині. Тому виготовляється все більше різнокольорових шлангів, щоб уникнути цвітіння.
Якщо потрібно перекачувати питну воду, варто використовувати спеціальний "харчовий" шланг – це зовні звичайний шланг, але з "харчовою" резиною у внутрішньому шарі, яка не містить шкідливих для здоров'я людини фарб, смол або добавок. Зберігати слід у місці, прихованому від сонячних променів.
У нашому інтернет-магазині Akvilon представлений великий вибір виробів для поливу від компаній Aquapulse, Verto, Леміра:

  • шланги садові, технічні та для поливу (для палива, масел, газу тощо);
  • армовані та неармовані;
  • сочені та перфоровані;
  • зрошувачі пістолетні, нерухомі, обертові, секторні, маятникові;
  • всілякі перехідники, з'єднувачі, трійники, двійники;
  • котушки та візки;
  • набори та багато іншого.