Нові вимоги до будівництва та ремонту фасадів, а також постійне зростання цін на енергоносії, призвели до необхідності додаткового теплозахисту будівель та будинків. Зовнішнє утеплення фасаду – оптимальне рішення, коли однією дією економиться тепло і облагороджується фасад, що в перспективі заощадить ваші гроші.
Згідно з дослідженнями, при експлуатації традиційного багатоповерхового житлового будинку через стіни втрачається до 40% тепла, через вікна – 18%, підвал – 10%, дах – 18%, вентиляцію – 14%. За розрахунками фахівців, витрати на проведення теплової модернізації будівель окупаються за 5-10 років.

Використовуються різні методи утеплення фасадів залежно від умов експлуатації, зовнішнього вигляду та побажань замовника

Одним з них є "мокрий метод", а саме "легкий мокрий метод" – це найбільш популярний метод, що часто застосовується, щоб утеплити фасад. Така система утеплення називається тонкошаровою і полягає в приклеюванні на поверхню зовнішньої стіни жорстких теплоізоляційних плит суцільним шаром спеціального клею. Необхідно використовувати саме «жорсткі» теплоізоляційні плити, щоб вони могли утримати вагу декоративного шару та тонкошарової штукатурки, проармованою скловолоконною сіткою. Додатково плити кріпляться до стіни пластмасовими дюбелями, що за формою нагадують парасольку.
Застосовується кілька видів теплоізоляційних плит:

  • екструдований пінополістирол
  • пінопласт
  • кам'яна базальтова вата (мінеральна вата для утеплення, вона ж скловолокно для утеплення стін)

Для зовнішнього декоративного оздоблення пропонуються численні види матеріалів: короїди, шуба, набризки. Кольорова гама під фарбування налічує понад 10 тисяч відтінків. Можливий варіант звичайного закриття сайдингом або використання оздоблювальної цегли.
Таким чином, утеплення фасаду «легким мокрим методом» вважається найоптимальнішим та найефективнішим способом.
Окрім економії тепла (за статистикою до 60%), за рахунок утеплення фасадів усувається промерзання стін, поява чорної цвілі та грибка всередині приміщення. А також створюється приємний мікроклімат та додаткова звукоізоляція у житлових приміщеннях.
Останнім часом проводити фасадні роботи стало можливим і в зимову пору року завдяки спеціальному клею, який «працює» при мінусових температурах.

Завдяки утепленню фасаду збільшується термін служби несучих стін та будівлі в цілому. Будинок буде надійно захищений від промерзання та появи грибка

Сучасні системи можуть мати гарантії до 70 років обслуговування.