Грунтовка - це те, що практично в 100% випадків використовується в ремонті, але деякі вибирають її навмання, не вчитуючись в її характеристики. Тим самим вони знижують довговічність свого ремонту на пару років. Тому сьогодні ми поговоримо про особливості і види грунтовки.
Особливості грунтовки
Грунтовка - це спеціальне високоякісне покриття, яке потрібно для того, щоб зміцнити основний шар поверхні, рівномірно розподілити всмоктуючу здатність стін, захистити поверхню від різноманітних бактерій і грибка з цвіллю.
Переваги використання грунтовки:
-
економія витрат фарби та лаку;
-
підвищення вологостійкості поверхні;
-
стійкість до зношування;
-
посилення адгезії;
-
дає можливість наносити світлі фарби на темну поверхню.
Грунтовка глибоко проходить в метал, бетон, дерево, цегла та інші матеріали, утворюючи плівку, що і надає вищезгадані переваги.
Використання грунтовки дає нам довговічність і якість всього ремонту.
Різновиди грунтовки
По складу ґрунтувальні суміші бувають двох основних типів - акрилові і алкідні. Акрилові суміші вважають універсальними (підходять для бетону, азбоцементу, пінобетону, штукатурки, цегли, трохи гірше для дерева). Їх виробляють з плівкоутворюючих речовин, наповнювачів і полімерних елементів. У них багато плюсів:
-
немає їдкого запаху;
-
швидко висихає (за 2-5 години);
-
добре закладаються пори.
Потрібно звернути увагу, що акрилові грунтовки не підходять для чорного металу, адже не містять антикорозійних речовин.
Алкідні ж не підходять тільки для гіпсу і штукатурки, проте ідеально себе показують з деревиною, плитами ДСП, ДВП, МДФ, з "ніжним" пластиком, склом, кахлем, скловолокном, оцинкованою сталлю.
За своїм призначенням грунтовки ділять на: антикорозійні, вологоізолюючі, морозостійкі, шелакові, зміцнюючі, для металу, для створення спеціальних електропровідних шарів, глибоко-проникаючі і т.п. Тут при виборі ми орієнтуємося на свої потреби і матеріал основи.
На ринку також існує дві форми випуску - готова суміш і порошок, який потрібно розводити. Фахівці рекомендують вибирати готовий розчин, адже його якість зазвичай на порядок вище.