Емальований посуд належить до найбезпечніших видів посуду, адже при його виготовленні використовуються екологічно чисті матеріали. Він простий у догляді: можна помити однією теплою водою або додатково застосовуючи різні миючі засоби.
Металевих щіток і губок з абразивом слід уникати, оскільки вони можуть пошкодити цілісність емалі. Також не можна допускати стирання, сколів та тріщин на емалі, адже якщо з'являться, то посуд потрібно буде змінювати.
Набір емальованого посуду можна використовувати на будь-яких типах плит: газові, керамічні, електричні, індукційні.
Емалеве покриття інертне і не вступає у взаємодію із їжею, надійно захищаючи її від металевого корпусу та не спотворюючи смакові якості страв. Завдяки її гладкій, як скло, поверхні, емаль практично не дає можливості розмножуватися шкідливим бактеріям.
Емальований посуд можна безпечно піддавати високим температурам (95-150°С). Він має практично всі плюси та мінуси скляного посуду, адже за своєю природою емаль – це скло. Єдиний недолік – крихкість, але його можна уникнути при дбайливій експлуатації.

Як виробляється емальований посуд

Посуд сталевий емальований виробляється з вуглецевої сталі з наступним нанесенням спеціального емалевого покриття. На підготовлену сталеву форму всередині та зовні наносять шар емалі, потім кожен шар обпалюють печі при температурі 800-850°С. При виготовленні якіснішого посуду наносять два і більше шари емалі. Однак будьте обережні, адже дуже товстий шар емалі свідчить про те, що браковану продукцію вирішили виправити, повторно відправивши на емалювання.
При повторному емалювання можуть виникати нерівності, які легко сколюються під час використання. Навіть мінімальні тріщини та сколи сприяють попаданню металів у продукти. У свою чергу, європейське виробництво виправляє дефекти шляхом "напилення" емалі – знижується товщина покриття, але покращується його якість. Однак, термін служби такого виробу буде меншим, ніж у виробів, виготовлених методом "занурення" в емаль.

Малюнки на емальованому посуді та наскільки вони безпечні

Нешкідлива емаль такого кольору, як кремовий, білий, сіро-блакитний, чорний та синій. Якщо на внутрішній поверхні виробу будуть інші, яскраві кольори, то для приготування їжі його краще не використовувати – вони містять хімічні сполуки марганцю, кадмію та інших металів у великій кількості. Особливо небезпечні вироби, всередині яких нанесена емаль червоного, жовтого чи коричневого кольору. Тому перед тим як купити емальований посуд звертайте увагу на колір емалі всередині виробу або шукайте маркування ГОСТ.
Для нанесення малюнка на виріб використовують спеціальну деколь, яку наклеюють на виріб поверх емалевого покриття. Потім сушать і ще раз обпалюють виріб у печах за більш низької температури.
Традиційно вироби мають емальовану фурнітуру, але останнім часом стали популярними вироби з фурнітурою з інших матеріалів. Наприклад, нержавіючий обідок, металеві та пластикові ручки, скляні кришки тощо.
Готовий посуд повинен бути промаркований та надійно запакований для транспортування та продажу.
Іноді на дні емальованого посуду можуть бути сліди від голок. Таке відбувається в тому випадку, якщо в посуді відсутній металевий обідок і його довелося ставити на голки при випаленні печі.
А іноді є нержавіючий металевий обідок, що означає, що посуд ставили в піч денцем вгору, а бортики, після випалу, закрили обідком.
Щоб посуд служив довго, емалеве покриття має бути рівним і з глянцевою поверхнею. На виробі не повинно бути матовості, плям або маслянистості – вони свідчать про порушення якості випалювання посуду, а значить, прослужить вона набагато менше.
Популярні вироби із сталі з емалевим покриттям: каструлі (сферичні, циліндричні та конічні), баки, тази, миски, відра, кухлі, ковші, чайники тощо. В емальованому посуді можна готувати каші, компоти, киселі, супи, тушити овочі та інші страви. Великі вироби (більше 9 літрів) зручно використовувати для засолювання та консервування.